Försvarsministern avfärdar kärnvapenkritiken

Försvarsminister Pål Jonson (M) ser inga skäl till att försvarsavtalet med USA ska innehålla skrivningar om kärnvapen. "Ingen kommer att föra in kärnvapen i Sverige mot Sveriges vilja, vare sig i fredstid eller i krigstid", säger han.

Strax före riksdagens sommaruppehåll ska ledamöterna rösta om att godkänna försvarsavtalet mellan USA och Sverige, det så kallade DCA-avtalet. Två partier har klargjort att de kommer att rösta nej: Vänsterpartiet av principiella skäl och Miljöpartiet på grund av att avtalet saknar skrivningar som förbjuder kärnvapen på svensk mark.

Frågan om kärnvapen och DCA-avtalet är omdiskuterad och kritikerna hänvisar till att Finlands, Norges och Danmarks avtal med USA på olika sätt stänger för kärnvapen inom ländernas gränser.

Men försvarsminister Pål Jonson ser för den skull ingen anledning till att någon motsvarande skrivning ska finnas med i Sveriges avtal. DCA-avtalet följer samma praxis som Sverige hade vid Nato-inträdet, det vill säga att gå in i ett medlemskap utan förbehåll, förklarar Jonson vid en träff med riksdagsjournalister på tisdagen.

Login