Grönland hotar att vända Nordiska rådet ryggen

Om Grönland inte blir fullvärdig medlem i Nordiska rådet måste landet ompröva sitt deltagande i det nordiska samarbetet. Det menar Grönlands regeringschef Múte B. Egede, som kallar samarbetet dysfunktionellt.

Tittar man i en kartbok är Grönland en del av den nordamerikanska kontinenten. Men på grund av riksgemenskapen med Danmark är Grönland medlem av Nordiska rådet. Dock inte fullvärdig medlem så som Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige är, utan i stället medlem i egenskap av ”självstyrande område”, i paritet med Färöarna och Åland.

Färingarna har protesterat mot denna diskriminering i flera år. Nu backar Grönlands regeringschef, landsstyresformand Múte B. Egede, upp den färöiska protesten med ett mycket direkt hot: Om Grönland inte blir en jämbördig medlem kommer Grönland att överväga om landet överhuvudtaget vill vara medlem i Nordiska rådet.

– Om de nordiska länderna inte vill ta vår vänskap på allvar och säkra till att vi är med och blir hörda, så måste vi omvärdera vårt deltagande här. Vi vill vara en del av hela gemenskapen, inte bara delar av den. Om man önskar det jämlika samarbete som vi har längtat efter i alla dessa år, ja då har vi något att vara tillsammans om. Detta kan dock inte skjutas åt sidan längre. Vi kan inte vänta 5-10 år till. Antingen är man tillsammans eller inte. Vi vill samarbeta på lika villkor. Vill ni?

Så löd frågan från Múte B. Egede i förra veckan vid öppnandet av Nordiska rådets årliga session i Oslo.

Login