Hårdare tag mot organiserad välfärdsbrottslighet

BIDRAGSFUSK. Regeringen föreslår en ny lag om folkbokföringsbrott och utökat uppdrag för Skatteverket för att bekämpa organiserad brottslighet.

Regeringen tillsatte en utredning av välfärdsbrottslighet som blev klar förra året. Där föreslog den tillsatte utredaren Lars-Erik Lövdén en mängd åtgärder som behövs för att få bukt med välfärdsbrottslighet. Nu har regeringen gått vidare och lämnar över några av förslagen på remiss till Lagrådet. Men fler förslag kommer enligt regeringen föreslås längre fram.

− Jag tror också att man måste bygga ut informationskontakten mellan de myndigheter som betalar ut pengar också, det finns förslag på det också, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson till Altinget.

Den största förändringen nu är att regeringen vill att folkbokföringsbrott återinförs. Lagen ska inträda när någon medvetet lämnar en oriktig uppgift eller när man inte fullföljer sin anmälningsskyldighet. Maxstraffet beräknas bli fängelse i högst två år. Finansminister Magdalena Andersson förklarar under en presskonferens att det är viktigt att folkbokföringen är korrekt då den är central i utbetalning av bidrag från myndigheterna.

Login