HD ger PFAS-drabbade rätt – branschorganisation hoppas på politiskt agerande

De boende i Kallinge som genom dricksvattnet har fått höga halter av PFAS i blodet har drabbats av en personskada i skadeståndsrättslig mening. Det slår Högsta domstolen fast och river upp hovrättens dom. ”Tio års kamp är över”, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius till SVT Blekinge.

Tingsrätten gav de drabbade i PFAS-föreningen rätt till skadestånd, domen ändrades i hovrätten och nu har Högsta domstolen satt ner foten: De drygt 150 boende i Kallinge som genom sitt dricksvatten har höga PFAS-halter i blodet har drabbats av personskada i skadeståndsrättslig mening.

– Domstolens bedömning är att de höga halter PFAS som de boende har i blodet innebär en så beaktansvärd fysisk försämring av deras kroppar att de drabbats av ett fysiskt defekttillstånd som i skadeståndsrättslig mening är en personskada, säger Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen, i ett pressmeddelande.

Hovrätten i Skåne och Blekinges slutsats var att de höga PFAS-halterna visserligen medför en förhöjd risk att drabbas av sjukdom och negativa hälsoeffekter i framtiden, men att det inte utgjorde en personskada som kan vara grund för rätt till skadestånd.

Login