Hultqvist (S): Jag lärde mig hur man hanterar en kniv

”Var redo! Alltid redo!” Minst en tredjedel av riksdagsledamöterna har bakgrund i scoutrörelsen och lär någon gång ha yttrat orden i hälsningen. ”Jag lärde mig hur man beter sig i skog och mark”, säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) till Tidningen Scout, som har gjort enkäten.

Historiskt sett har folkrörelserna haft en stark representation i Sveriges riksdag. Det har gällt såväl arbetarrörelse och nykterhetsrörelse, som frikyrko- och idrottsrörelse.

När Tidningen Scout frågade alla 349 riksdagsledamöter om de hade varit med i scouterna, så svarade 110 ja. Med andra ord 31,5 procent. Och med tanke på att 89 ledamöter inte har svarat alls, så kan det handla om fler.

– Jag lärde mig hur man beter sig i skog och mark. Jag lärde mig om allemansrätten och hur man hanterar en kniv. Det var en spännande gemenskap, säger Peter Hultqvist (S) till Tidning Scout, och tillägger att han tror att tiden i Scouterna gjorde honom ansvarstagande, att detta senare ledde till ett intresse för politik.

Login