Hultqvist startar granskning om försvarets materiel

FÖRSVAR. Partierna i försvarsberedningen ska få en bättre bas att stå på när de om något år ska ta ställning till försvarets behov av material. En utredare ska ge ett underlag om vilket materiel som ryms inom de ekonomiska ramarna.

– Det handlar om att underlätta för försvarsberedningen. Jag har själv suttit i en försvarsberedning och det är inte enkelt att i en pågående beredning få relevant information om det komplex som materielsystem innebär, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Altinget.

Utredningen om materielförsörjningen fanns med i den överenskommelse som regeringen, Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna ingick 2015 och som sedan ledde fram till det gällande försvarsbeslutet.

I det senaste försvarsbeslutet finns en del förstärkningar på materialsidan. Men även efter 2021 behövs förstärkningar i form av ny anskaffning och uppgradering av materiel. Och det blir en av många andra uppgifter för den försvarsberedning som Peter Hultqvist ska kalla in under nästa år och som ska förbereda nästa försvarsbeslut som gäller tiden efter 2021.

Login