Inget besked om de utlovade stora miljölättnaderna för försvaret

Regeringen avser att tillåta Försvarsmakten att bryta mot sina miljövillkor vid övningar med utländska förband. Men hur tidsplanen ser ut för de mer omfattande miljölättnader som försvaret har begärt från regeringen vet inte försvarsminister Pål Jonson (M).

Regeringen förbereder en förordningsförändring som innebär att Försvarsmakten kan bryta mot sina miljövillkor vid övningar med utländska förband. Men hur tidsplanen ser ut för de mer omfattande undantag i miljökraven för Försvarsmakten som regeringen har utlovat kan inte försvarsminister Pål Jonson (M) ge besked om. Det rör ett antal lättnader och undantag i miljöprövningen som Försvarsmakten begärt att få under fem års tid.

En utredning av Försvarsmaktens hemställan, gjord juristen Peter Ardö, ligger på klimat- och näringslivsdepartementet sedan i november. Vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari utlovade försvarsminister Pål Jonson (M) att den inom kort skulle ut på remiss.

– Den kommer gå ut på remiss, vi får återkomma när remissarbetet är klart någon gång till våren, sade han då till Altinget.

Login