Inget ministerbesked till försvaret om miljölättnader

I sitt budgetunderlag påminner Försvarsmakten återigen regeringen om behovet av lättnader i miljökraven. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har inget besked om när det utlovade förslaget ska läggas fram. ”Jag har tyvärr inget svar att ge kring när det kommer”, säger hon.

Försvarsmakten har i åratal påtalat behovet av lättnader i miljökraven för att verksamheten ska kunna växa, framför allt för övningsverksamheten. Frustrationen är stor över de långa processerna för att få nödvändiga miljötillstånd till verksamheten och i sitt budgetunderlag för 2025-2027 påminner myndigheten än en gång om behovet.

I början av året utlovade försvarsminister Pål Jonson (M) att ett förslag ska gå ut på remiss under första kvartalet, något som bekräftades av klimat- och näringslivsdepartementet. Men när det första kvartalet nu håller på att ta slut, så är klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) mer vag.

– Jag har tyvärr inget svar att ge kring när det kommer. Men vi tittar på hur vi kan se till att vårt försvar växer och har den möjligheten att växa som är nödvändigt för att Sverige ska kunna försvara sig, säger hon till Altinget i samband med en träff med riksdagsjournalister.

Login