Kritiken: Många frågetecken kring försvarsavtalet med USA

Diplomaten Hans Blix anser att det finns fler frågor än svar kring Sveriges försvarsavtal med USA. Pål Wrange, professor i folkrätt, är av liknande uppfattning. ”Det kan mycket väl vara så att det är ett bra avtal, men det är omöjligt att uttala sig om eftersom det är så dåligt belyst i underlaget”.

I en intervju med Göteborgs-Posten frågar sig diplomaten Hans Blix varför det inte har varit någon bred nationell debatt om Sveriges försvarsavtal med USA, det avtal som regeringen hoppas att få igenom riksdagen redan före sommaren.

Enligt avtalet får USA tillgång till 17 militära baser runt om i Sverige, men enligt uttalanden från regeringen rör det sig inte om permanenta baser – en uppgift som Hans Blix ifrågasätter.

– Men inbjudan i avtalet har en tioårig livslängd och kan utnyttjas när som helst när USA önskar det, påpekar Blix. Det gäller oberoende av vem som är president. Vi vet inte heller hur stora dessa baser kommer att bli, säger han till Göteborgs-Posten och räknar upp en lång rad frågetecken kring avtalet och processen.

Login