KU-kritik för faktafel om Afghanistan och vapenexport

Justitieminister Morgan Johansson (S) får KU-kritik för felaktiga uttalanden i debatten om evakuering av Afghanistan-tolkarna. Utrikesminister Ann Linde (S) får kritik för faktafel om vapenexporten. "De vi kritiserar mest är mycket erfarna statsråd. Det är inte tillfredställande." säger Tuve Skånberg (KD).

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får kritik från KU för att ha sagt att ett förslag från Moderaterna om att evakuera tolkarna och andra lokalanställda från Afghanistan skulle bryta mot grundlagen. Dessutom blåste han kraftigt upp siffran för hur många personer det skulle beröra.

– Man kan konstatera att det är inte första gången Morgan Johansson uttalar sig på ett sätt som inte är rättvisande, säger KU:s ordförande Karin Enström (M) vid pressträffen.

En majoritet av de granskningar där KU kritiserar regeringens agerande, rör just uttalanden. Kraven på att svara snabbt – och rätt – är höga på en minister. Men KU-ledamoten Mia Sydow Mölleby (V) påpekar att en justitieminister inte kan vifta med grundlagen hur som helst.

Login