Man med autism nekades mönstring – DO stämmer Försvarsmakten

En man med diagnos inom autismspektrumet fick inte mönstra. Nu väcker DO talan mot Försvarsmakten för att inte ha gjort en individuell bedömning av mannens lämplighet att göra värnplikten.

Det är diskriminering när Försvarsmakten inte låter en personer med en diagnos på autismspektrumet mönstra och på så sätt få en individuell prövning av sin lämplighet att göra värnplikten. Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu drar försvarsmyndigheten inför domstol och kräver att mannen ska få 45 000 kronor i diskrimineringsersättning.

– Eftersom det inte kan uteslutas att personer med dessa diagnoser har den förmåga som krävs för att göra militär tjänstgöring är det min uppfattning att det strider mot diskrimineringslagen med en automatisk uteslutning. Men det handlar inte om att alla med automatik ska ha rätt att göra värnplikt, utan om rätten att prövas utifrån en persons individuella förutsättningar, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

En diagnos på autismspektrumet har stora variationer på individnivå och symptomen kan ofta förändras över tid, skriver DO i pressmeddelandet.

Login