Militära hemligheter och vintersjöfart hindrar havsvind

Ska utbyggnaden av vindkraft till havs få fart så behöver flera frågor ses över, enligt en rapport som nio myndigheter tagit fram. Påverkan på sjöfarten vintertid är en av frågorna i behov av utredning, en annan är att skapa ett system för att hantera försvarssekretessen i planeringsprocessen.

I de första havsplanerna pekades områden för motsvarande 20-30 terawattimmar ut som lämpliga för vindkraft. I arbetet med att försöka hitta ytterligare utrymme till havs för vindkraft – motsvarande 90 terawattimmar – har de inblandade myndigheterna stött på ett antal frågor som behöver utredas. Det framgår av den delrapport av uppdraget som Energimyndigheten har lämnat till regeringen.

En av dessa frågor är att hitta ett system för att hantera försvarssekretess i samhällsplaneringen, exempelvis i det pågående regeringsuppdraget. Joacim Johannesson är utredare på Havs- och vattenmyndighetens havsplaneringsenheten.

– Utan sekretessen skulle man kunna ha en mer rak diskussion. Man skulle behöva hitta ett system där man kan diskutera saker på ett bra sätt, säger han till Altinget.{{factbox:4306:R}}

Login