MP: Allvarligt att Försvarsberedningen inte uttrycker sig rättvisande om Turkiet

Försvarsberedningen tonar ned i princip all kritik mot Turkiet i sin nya säkerhetspolitiska rapport jämfört med för fyra år sedan. MP:s Emma Berginger liknar avsnittet vid en säkerhetspolitisk turistbroschyr. ”Det här är ett ytterst medvetet val från majoriteten i beredningen”, säger hon.

När Försvarsberedningen i sin rapport Värnkraft beskrev Turkiet innehöll avsnittet skrivningar om försvagade mänskliga rättigheter, inskränkt yttrandefrihet och frihetsberövningar av bland annat journalister och politiker utan tydlig bevisföring. I avsnittet skrev den parlamentariska beredningen om den utsatta kurdiska befolkningen.

Men inget av denna kritik mot Turkiet finns längre kvar i den säkerhetspolitiska rapport som Försvarsberedningen lämnade över till regeringen denna vecka. Det är något som två av ledamöterna i beredningen – Miljöpartiets Emma Berginger och Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson – kritiserar.

Vid pressträffen liknar Emma Berginger beskrivningen av situationen i Turkiet vid en säkerhetspolitisk turistbroschyr och att det kan påverka rapportens trovärdighet.

Login