MP vill se miljardökning av försvarsbudgeten

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna följer Tidöregeringens förslag helt vad gäller området försvar och krisberedskap. Centerpartiet vill skjuta till 175 miljoner och Miljöpartiet drygt 1,8 miljarder, bland annat pengar till kommunal krisberedskap och till frivilliga försvarsorganisationer.

Socialdemokraterna avviker inte från regeringens förslag i budgeten när det gäller utgiftsområdet försvar och samhällets krisberedskap, utan ger tummen upp för att ramanslaget ska omfatta 126 miljarder kronor under nästa år. Även Vänsterpartiet väljer att stå bakom regeringens prioriteringar.

Socialdemokraterna avviker däremot genom sitt förslag till framtida finansiering av upprustningen av försvaret, genom att påminna om sin idé om en skattereform i form av en beredskapsskatt. 

”Skatten ska betalas av dem som har störst bärkraft. Beskattningen av kapital bör ses över – särskilt angeläget är att se över de så kallade 3:12-reglerna, där särskilt lågt hängande frukter är takbeloppet och en justerad skattesats inom gränsbeloppet.” skriver partiet i sin budgetmotion.

De två partier i oppositionen som har invändningar mot regeringens budgetförslag inom försvar och samhällets krisberedskap är Miljöpartiet och Centern. Både vill se större satsningar inom det civila försvaret.

Login