Myndighet: Fastighetsägarnas ansvar för naturolyckor behöver lyftas

SGI pekar på en rad åtgärder för att minska risken för skador till följd av skred. Men myndigheten pekar samtidigt på att den enskilda fastighetsägarens ansvar är oklart. ”På alla områden kommer vi tillbaka till att de regeringar som har suttit de senaste tio åren inte riktigt tagit tag i frågan.” säger Staffan Moberg, Svensk Försäkring.

Mot bakgrund av att naturolyckorna beräknas öka till följd av klimatförändringar, väntas också kostnaderna sticka i väg. Statens geotekniska institut, SGI, har tidigare konstaterat att de direkta kostnaderna för ras och skred beräknas tiodubblas till år 2100 om inte åtgärder vidtas.

I en ny rapport fokuserar myndigheten på vilka möjligheter samhällets aktörer har att hantera situationen och pekar på att det finns hemläxor som behöver göras.

– Om man ser på ras och skred, och ansvarsfrågan där, så är det delat mellan väldigt många aktörer. Det här är ett sätt att försöka att sammanställa en kartläggning av var ansvaret finns. För att se var det saknas insatser, och var det saknas vägledning, också för att se var vi behöver arbeta mer, säger HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning på SGI, till Altinget.

Login