Myndighet: Stärk vattensäkerheten med beredskapslager

Sverige bör överväga att återinföra nationella beredskapslager av vattenreningskemikalier. Det föreslår Kemikalieinspektionen i en rapport till regeringen.

Kemikalieinspektionen har, på uppdrag av regeringen, sett över hur produktionen av dricksvatten kan stärkas och säkras. I en rapport lämnar myndigheten nu flera förslag till regeringen. Ett av dem är återinföra nationella beredskapslager av vattenreningskemikalier. Det är något som Sverige tidigare har haft, men som avvecklades vid millenieskiftet.

Ett annat förslag är att regeringen bör överväga att ställa krav på att vattenverk, samt eventuellt även avloppsreningsverk, ska kunna upprätthålla verksamheten i minst tre månader. Det vill säga även om leveranserna av vattenreningskemikalier inte kommer som planerat.

Stärkt beredskap lokalt och nationellt minskar sårbarheten genom att skapa en buffert i systemet och som skapar tid åt aktörerna att lösa situationen, skriver Kemikalieinspektionen i rapporten. Men det skyddar inte vid en längre tids avbrott i försörjningen och regeringen bör därför överväga ytterligare, strukturella, åtgärder.

Login