Nato-amiral: Naivt att ignorera Rysslands och Kinas potentiellt ondsinta avsikter i Arktis

Ryssland och Kina är i färd med att militarisera Arktis, menar Natos högsta militära rådgivare som uppmanar Natoländerna att vara vaksamma. Ryssland ger däremot inte mycket för den analysen.

Ordföranden för Natos militära kommitté, den nederländske amiralen Rob Bauer, kom i förra veckan med en varning till Nato-länderna om Rysslands och Kinas agerande och planer i Arktis. Varningen riktades inte minst till de nu sex Natoländer som har territorium i Arktis, det vill säga Kanada, Danmark, Finland, Island, Norge och USA.

– Den ökade konkurrensen och militariseringen i den arktiska regionen, i synnerhet från Ryssland och Kina, är oroande. Den smältande isen i Arktis skapar nya farleder som kommer att underlätta förflyttningen av stora fartyg och förkorta seglingstiderna. Vi kan inte vara naiva och ignorera de potentiellt ondsinta avsikterna hos en del aktörer i regionen. Vi måste vara vaksamma och vara beredda på det oväntade, inskärpte Bauer som var en av huvudtalarna vid den stora konferensen Arctic Circle i Reykjavik på Island häromveckan.

Nato måste vara förberett på en konflikt i regionen, med tanke på Rysslands förmåga att operera i Arktis, sade Bauer. Men Natoländerna bör inte vara oroliga för att Arktis blir en hotspot för konflikt med Ryssland nu med detsamma, fortsatte han i sitt tal till konferensen, enligt Bloomberg News.

Som militär rådgivare till Natos generalsekreterare och Natoambassadörernas nordatlantiska råd är Bauer alliansens högst rankade officer. Han leder den militära kommittén, där varje Nato-land är representerat.

I Moskva ger man inte mycket för Rob Bauers varning.

– Jag anser att uttalandet inte bygger på någon seriös och grundläggande analys av Rysslands ställning i den arktiska regionen. Det är ett uppenbart försök att rättfärdiga behovet av en Nato-närvaro i Arktis, säger Rysslands Arktisambassadör Nikolaj Korchunov till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Login