Norden och Arktis har nyckelroller i energikriget mot Ryssland

På två år har EU fasat ut det mesta av den fossila energin från Ryssland, men ökat importen av rysk flytande naturgas och kärnbränsle. De nordiska och arktiska länderna har så mycket mineraler och energi att regionerna kommer att spela en central roll i Europas fortsatta frigörelse från Ryssland och Kina. Det "väpnade gröna skiftet" går in i en ny fas.

När Ursula von der Leyen och Danmarks statsminister Mette Frederiksen nyligen öppnade EU:s officiella representationskontor i Nuuks hamn markerade de också att EU nu försöker råda bot på den geostrategiska naivitet som präglade EU fram till den 24 februari 2022.

EU-ledarna befann sig i mitten av mars på Grönland eftersom beslutsfattarna i Bryssel har insett att den stora arktiska ön i det danska samväldet har en viktig roll att spela i Europa.

Förutom sitt strategiskt viktiga läge mellan Europa och Nordamerika har Grönland stora fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller för användning i den delvis gröna energiomställningen som kommer att göra Europa oberoende av både Ryssland och Kina.

Login