Ny myndighet ska följa försvarets miljardströmmar

Stora summor pengar på kort tid innebär alltid stora risker, enligt Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman. Därför är han nöjd med att regeringen tagit det första steget mot att öppna en helt ny myndighet med uppgift att följa upp och utvärdera totalförsvaret.

Senast den 1 januari år 2023 ska den ska slå upp portarna, den nya myndigheten för uppföljning och utvärdering av verksamheten i totalförsvaret. Det var en av de delar som fick tummen upp när riksdagen röstade igenom regeringens proposition om Totalförsvaret 2021-2025 strax före jul.

– Jag har motionerat om det här för riksdagen för två år sedan. Då föll det. Den här gången gick det, säger Allan Widman (L), ledamot i försvarsutskottet, till Altinget.

Nu har regeringen tagit första steget för att få myndigheten på plats, genom att besluta om att en utredare ska göra de förberedelser som krävs för att regeringen sedan ska tillsätta en organisationskommitté med uppdrag att inrätta myndigheten. Utredaren är ännu inte utsedd, men utredningen ska vara klar senast vid årsskiftet.

Login