Ny säkerhetsskyddslag ersätter lag från 90-talet

KORTNYTT. Riksdagen har klubbat igenom en ny säkerhetsskyddslag som ska leda till ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet.

Den nya säkerhetsskyddslagen ska ersätta den nuvarande som funnits sedan 1996, och som i första hand varit centrerad till att skydda rikets säkerhet. Med samhällsutvecklingen och digitaliseringen har nya krav och förutsättningar på säkerhetsskyddet tillkommit, vilket förutsätter en modernisering av lagen.

Beslutet fick positiv respons, bland annat från Säkerhetskontoret vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

– Det kan inte ha undgått någon att det finns säkerhetsbrister i samhället, det har visat sig ett antal gånger under senare år. Nu får vi ett verktyg som hjälper oss i arbetet att förebygga dessa i framtiden. Det känns också bra att lagstiftningen taktar med totalförsvarsplaneringen som nu pågår med full fart, säger kommendör Jan Kinnander, ställföreträdande chef för Säkerhetskontoret vid Must, i ett pressmeddelande från Försvarsmakten. 

Login