Oppositionen kräver regeringen på svar om kinesisk upphandling

Uppgifterna om att Swedavia valt ett bolag med kopplingar till Kinas militär för den nya säkerhetskontrollen på Arlanda skapar svallvågor i riksdagen. Centerpartiets Helena Lindahl vill kalla näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till utskottet och fyra olika ledamöter kräver totalt tre ministrar på svar.

Aftonbladets rapportering om att Swedavia valt ett bolag med kopplingar till Kinas militär för den nya säkerhetskontrollen på Arlanda har fått en rad riksdagsledamöter att sätta kaffet i vrångstrupen. Swedavias förklaring om att bolaget ifråga lämnade det bästa anbudet har inte övertygat kritikerna.

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus säger till Aftonbladet att det är en säkerhetsskandal och Centerpartiets Helena Lindahl vill att näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson kommer till utskottet.

– Vi behöver höra det här från hästens mun hur man tänkt över huvud taget. Är det så att det har gått till exakt på det här viset så är det anmärkningsvärt och väldigt upprörande ur en säkerhetsaspekt, säger Helena Lindahl, ledamot i näringsutskottet, till Aftonbladet.

Login