Polisen: Amnestin för explosiva varor har inte förhindrat kriminalitet

SPRÄNGSTOFF. Polisen bedömer att en väldigt liten del av de explosiva varorna som lämnades in under amnestin kommer från kriminella. Ungefär 85 procent av varorna lämnades in i tre regioner.

Mellan den 15 oktober 2018 och den 11 januari 2019 genomfördes den första amnestin av explosiva varor. Innan dess har det varit en amnesti för vapen och ammunition. I mars förra året lämnade Polismyndigheten en delrapport över uppdraget om amnestin för explosiva varor. Nu har polisen kommit med slutredovisning av amnestin. 

En ambition med amnestin var att explosiva varor skulle lämnas in av kriminella, istället för att användas för grova våldsbrott. Men riktigt så har det inte blivit. I rapporten så skriver polisen att av de som lämnat in varor så är det en väldigt liten del som bedöms ha ursprung i kriminell miljö. Den absoluta majoriteten bedöms vara "vanliga" människor som haft överblivet sprängmedel eller råkat ha sprängmedel, till exempel genom förvärv eller arv av en fastighet.

Polisen kan inte heller bevisa att de haft större påverkan för kriminaliteten. Inget konkret kan bevisas, så som att ett sprängdåd har förhindrats. Men däremot så har de som lämnat in explosiva varor förhindrat att varorna kan hamna i fel händer.

Login