Rapport: Ryssland militära förmåga i Arktis opåverkad av kriget

Arktis har en fortsatt stor strategisk betydelse för Ryssland och landet har en massiv närvaro i regionen. Det har inte Ukraina-kriget ändrat på. Den bedömningen gör Danmarks militära underrättelsetjänst Forsvarets Efterretningstjeneste.

Trots nästan två års intensivt krigande i Ukraina, så innehar Ryssland fortsatt en styrkeposition i Arktis. Och landets militära kapacitet i regionen är i stort sett inte berörd av Ukraina-kriget.

Det är en av slutsatserna i den danska militära underrättelsetjänstens, Forsvarets Efterretningstjenestes, årliga rapport om hotbilderna mot Danmark. En publikation Forsvarets Efterretningstjeneste kallar för "Udsyn" och publicerar i december varje år.

”Ryssland är trots sina militära förluster i Ukraina fortsatt i en regional militär styrkeposition i Arktis och landets viktigaste militära förmågor i regionen är på övergripande sätt inte berört av kriget” skriver underrättelsetjänsten och pekar exempelvis på att Ryssland regelbundet patrullerar med såväl ubåtar som fartyg och flygningar med strategiskt bombflygplan.

Login