Rapport: Rysslands gaskrig påskyndar det gröna skiftet

Under de senaste tre månaderna har utsläppen i EU minskat för första gången sedan den stora pandeminedgången. Ökningen av utsläpp under de 16 månaderna dessförinnan beror inte heller på energikrisen, enligt en analys av CREA.

När världen stängdes av i mars 2020 minskade utsläppen av växthusgaser världen över under flera månader i rad. Efter det har utsläppen tagit fart igen i takt med en ökad ekonomisk aktivitet. Under månaderna april 2021 till juli 2022 ökade utsläppen i EU jämfört med föregående år. Men nu har det alltså vänt.

I augusti, september och oktober minskade EU:s utsläpp. Utsläppen från energianvändningen minskade med fem procent. Det visar en ny översikt över EU:s utsläpp av växthusgaser som den oberoende forskningsorganisationen Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) har tagit fram.

“Vändningen i utsläppen tyder på att EU:s CO2-utsläpp sannolikt nu har nått en topp på en lägre nivå än före pandemin“, skriver CREA i en analys av utsläppen i EU, publicerad på torsdagen.

Login