Regeringen avvecklar Kärnavfallsrådet

Expertorganet Kärnavfallsrådet är klar med sin uppgift, enligt regeringen. Rådets uppdrag kommer inte att förlängas efter årsskiftet, skriver DN. ”Det här kom helt oväntat”, säger rådets ordförande Carl-Reinhold Bråkenhielm som på torsdagen skickade en uppmaning till regeringen att ändra sig.

Från och med nästa år kommer regeringen inte att förlänga Kärnavfallsrådets uppdrag, skriver Dagens Nyheter. Rådets uppgift är att fungera som en oberoende och tvärvetenskaplig expertorganisation som bevakar både SKB:s och Strålsäkerhetsmyndighetens arbete, med syfte att ge råd åt regeringen och informera allmänheten.

– Det här kom som en överraskning. De signaler som vi fått under våren i dialog med miljödepartementet om hur de nya direktiven skulle kunna se ut efter årsskiftet var att uppdraget skulle förlängas. Vi anser att det finns många viktiga uppgifter kvar för oss. Och om det blir ny kärnkraft, kan det bli nya typer av kärnavfall som kräver andra former av slutförvaring, säger Carl-Reinhold Bråkenhielm, ordförande för Kärnavfallsrådet, till DN.

Men miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) står fast vid regeringens beslut.

Login