Regeringen ritar om center för cybersäkerhet – myndigheter gör tummen upp

Regeringens förslag att göra om och flytta på ansvaret för Nationellt cybersäkerhetscenter får på det stora hela ett varmt välkomnande bland berörda myndigheter. Men FRA, som ska ta över ansvaret för centret från MSB, efterfrågar en ”realistisk genomförandeplan”.

Nationellt cybersäkerehtscenter sjösattes för fyra år sedan. Men centret har inte uppnått tillräckligt resultat, anser regeringen som skickat ut ett förslag på styrning och ansvar. Bland annat innebär det att ny värdmyndighet blir Försvarets radioanstalt (FRA) istället för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

FRA kommer, enligt förslaget, att få ett tydligare eget mandat att styra och utveckla centrets verksamhet än vad MSB har i dagen modell, men de totalt sju myndigheter som är del av cybersäkerehtscentrets verksamhet ska fortsätta att vara det. Även Myndigheten för psykologiskt försvar föreslås att ingå i samarbetet.

Och det råder ingen tvekan om att det finns en efterfrågan på en översyn av styrningen. Myndigheterna som yttrat sig om remissen gör tummen upp en efter en, även om det också finns en hel del synpunkter i remissvaren.

Login