Regeringen vill kartlägga krisberedskapen inom socialtjänst och omsorg

Nu ska Socialstyrelsen kartlägga hur det står till med krisberedskapen i kommunernas socialtjänst och hälso- och sjukvård. Det kommer även att komma förslag på hur kommunerna ska utveckla beredskapen framåt.

Regeringen har satt ett mål om att krisberedskapen och det civila försvaret ska utvecklas. Att kommunerna ska inkluderas i detta har lyfts fram av utredningen Hälso- och sjukvård i det civila försvaret, samt i Coronakommissionens betänkande om äldreomsorgen under pandemin. Men även värmeböljan 2018 visade att kommunala omsorgen och socialtjänsten måste ha en viss krisberedskap.

Därför ska nu socialtjänstens och den kommunala hälso- och sjukvårdens beredskap kartläggas, enligt ett nytt uppdrag från regeringen. Ansvariga för uppdraget blir Socialstyrelsen och länsstyrelserna. Nästa sommar ska myndigheterna även redovisa en tidsatt långsiktig plan på vilka områden som behöver utvecklas inom krisberedskapen. 

Enligt regeringen prioriteras den kommunala krisberedskapen eftersom den påverkar hela vårdkedjan. Om den kommunala hälso- och sjukvården och socialtjänsten inte klarar av sitt uppdrag kommer patienter därifrån att behöva läggas in på sjukhus, vilket riskerar att andra skadade inte får plats. Och på nationell nivå finns lite kunskap om hur det ser ut ute i kommunerna.

Login