Riksidrottsförbundet välkomnar försvarets satsning på längdåkning

Elitsatsande längdskidåkare ska få möjlighet att kombinera träning med värnplikten på Dalregementet i Falun. ”Ett steg framåt”, säger Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson.

Idrottsvärnplikten är ingen nymodighet inom Försvarsmakten. Mellan åren 1967 och 2004 fanns en idrottspluton inom försvaret. Nu görs en nystart i form av ett pilotprojekt vid Dalregmentet i Falun. De första som får möjlighet att göra idrottsvärnplikt är de ungdomar som mönstrar i höst.

– Idrottsvärnplikt möjliggör fortsatt satsning vilket ökar chansen till framtida idrottsmedaljer. Detta är ett steg framåt inom Riksidrottsförbundets, Sveriges Olympiska Kommittés och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma arbete Elitidrott 2030 och vi kommer att följa utvecklingen med stort intresse, säger Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson i ett pressmeddelande.

Längdskidåkning är först ut, men det finns redan funderingar på att utöka med fler idrotter som har nära koppling till försvaret: Skidskytte, orientering och skytte.

Login