S vill se nordisk försvarskommission – finsk minister: ”Intressant idé”

Socialdemokraterna vill inrätta en nordisk försvars- och säkerhetspolitisk kommission med förankring i de nordiska ländernas parlament. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto är försiktigt välvillig. ”Jag tror det är en intressant idé.” säger han.

SÄLEN: Socialdemokraterna vill se en nordisk försvars- och säkerhetspolitisk kommission, en kommission med förankring i samtliga nordiska parlament. Det förslaget presenterade partiledaren Magdalena Andersson tillsammans med försvarspolitiska talespersonen Peter Hultqvist vid Folk och försvars rikskonferens på söndagen.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna), på plats i Sälen, är försiktigt positiv till Socialdemokraternas förslag – med förbehåll för att det finns många frågetecken.

– Jag tror det är en intressant idé och vi borde kanske diskutera vad som ska forma detta. Är det regeringen som samarbetar eller är det något för Nordiska rådet. Det gäller också lite, vad är idén för ett sådant samarbete? Är det militär koordination eller är det helhetsfrågorna gällande till exempel energisäkerhet, säger han vid en pressträff.

Login