Så mycket vill partierna satsa på försvaret

Folk och Försvar har gjort en sammanställning av riksdagspartiernas förslag på försvarsbudget inför år 2022. Sverigedemokraterna vill satsa mest och Vänsterpartiet föreslår betydande sänkningar av finansiering till anskaffning av materiel och anläggningar. 

I regeringens budgetförslag till år 2022 ökar försvarsutgifterna med 4,4 miljarder kronor. Förra årets totala försvarsutgifter landade på cirka 54,5 miljarder. 

Liberalerna och Kristdemokraterna står eniga med regeringen om omfattningen och föreslår inga förändringar mot deras förslag. Både Moderaterna och Centern vill öka utgifterna med 20 miljoner men lägga krut på olika områden. M vill bland annat ge 44,5 miljoner kronor till kustbevakningen och C vill satsa 100 miljoner på förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor. 

Vänstern är det enda partiet som föreslår sänkningar och vill minska den totala utgiften med 1,8 miljarder. De vill se sänkt finansiering till internationella insatser och satsa 1,3 miljarder kronor mindre anskaffning av materiel och anläggningar. Däremot vill de ge ett tillskott på 100 miljoner till MSB för att införa beredskapslager för livsmedel.

Login