Snabbspår för miljardpaketet till Ukraina

Förslag om miljardstöd till Ukraina planeras att passera riksdagen i raskt tempo.

På torsdagen lämnade regeringen över en extra ändringsbudget till riksdagen. Propositionen består av tre olika delar: Pengar till ett gasprisstöd för hushåll i södra Sverige, möjligheter för företag att få uppskov med skatteinbetalningar samt ett stödpaket till Ukraina.

– Vikten av att sluta upp bakom ukrainarna i deras kamp mot Ryssland kan inte understrykas nog. Därför innehåller en stor del av ändringsbudgeten pengar för att snabbt göra verklighet av den viktiga vapenleveransen till Ukraina, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, i ett pressmeddelande i samband med pressträffen som Sjöstedt och finansminister Elisabeth Svantesson (M) höll på onsdagen.

Möjligheterna för ledamöterna att lämna motförslag är kortare än brukligt, fem dagar i stället för de sedvanliga femton dagarna. Planen är också, enligt uppgift, att regeringens förslag ska behandlas i ett fortsatt raskt tempo av riksdagen. Dag för debatt och beslut kommer sannolikt äga rum under första halvan av februari.

Login