Statsrevisorerna: Danska försvaret bör få kortare koppel

Danmarks försvarsminister Jakob Elleman-Jensen står i startgroparna för att förhandla fram en ny försvarsöverenskommelse med övriga partier. Men statsrevisorerna uppmanar politikerna att först sätta sig in i behovet av en skärpt styrning av försvarets ekonomi.

En ny försvarsöverenskommelse ska snart förhandlas fram i Danmark. Den förväntas innebära miljardförstärkningar för det danska försvaret, bland annat för investeringar i nytt materiel.

Men innan partiernas försvarspolitiker sätter sig vid förhandlingsbordet tillsammans med försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), så bör de ta sig tiden att läsa två nya rapporter från Rigsrevisionen. Det anser statsrevisorernas nya chef Mette Abildgaard (K).

– Jag hoppas att inte en enda partiledare eller försvarspolitisk talesperson som sätter sig vid något bord och förhandlar om att skjuta till mer pengar till försvaret, gör det utan att ha läst våra rapporter både framifrån och bakifrån. Så att vi försäkrar oss om att pengarna används korrekt, säger Mette Abildgaard.

Login