Stora säkerhetsrisker med amnesti för explosiva varor

SPRÄNGÄMNEN. Förslaget om att ha en tillfällig amnesti för explosiva varor från regeringen, kan innebära stora säkerhetsrisker för personalen enligt flera myndigheter.

En vapenamnesti pågår nu för andra gången fram till 30 april. Men nu har regeringen i en proposition till riksdagen föreslagit en amnesti för explosiva varor såsom handgranater och sprängämnen. Detta innebär att man kan lämna in varor oavsett om du har tillstånd för dem eller inte och inte kunna bli straffad för innehavet. Förslaget bygger på att man frivilligt ska kontakta polisen om att man vill lämna in explosiva varor, som sedan hämtas där de finns.

Men bland remisserna på regeringens förslag, framfördes många synpunkter på hur man ska trygga personalens säkerhet under amnestin. Bland annat att en amnesti för explosiva varor innebär mycket fler säkerhetsrisker än vid en vapenamnesti. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap lyfte bland annat i sitt remissvar att under amnestin så ökar risken för att personer tar med explosiva varor till stationen för att lämna in anonymt. Detta på grund av att man kan vara rädd för att ta med polisen till sin fastighet.

Arbetsmiljöverket ser också stora risker med att personer möjligtvis kommer att lämna in explosiva varor på polisstationer.

Login