Sverige ökar stödet till insats för att förhindra oljeläcka i Röda havet

Sverige ökar sitt bidrag till FN:s insats för att avvärja en oljeläcka eller explosion vid oljetankern FSO Safer vid Jemens kust med 20 miljoner. Tankern har över en miljon fat olja ombord och har stått utan underhåll sedan konflikten i Jemen startade år 2015.

Oljetankern FSO Safer utanför Jemens kust är i mycket dåligt skick och oron är att det ska ske en läcka eller en explosion, vilket skulle kunna få konsekvenser för miljontals människor. Det skulle också försvåra sjöfart genom Röda havet.

Enbart saneringskostnaderna om en olycka inträffa skulle uppgå till 200 miljarder kronor, enligt FN, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Sverige har sedan tidigare bidragit med 30 miljoner kronor i år till FN-insats där oljan ska lastas av, föras till säkert förvar och den förfallna oljetankern omhändertas. Totalt behöver FN 800 miljoner kronor i ett första steg för att genomföra insatsen. Att insatsen kan genomföras är et resultat av förhandlingar, tidigare har politiska låsningar och säkerhetsläget förhindrat en räddningsinsats. Regeringen har beslutat att skjuta till ytterligare 20 miljoner.

Login