Terrorexpert kritiserar kommuner och Skolinspektionen

RELIGIÖSA FRISKOLOR. Efter att Vetenskapsskolan i Göteborg fått mycket kritik, vill terrorforskare att både kommuner och Skolinspektionen blir bättre på att kontrollera religiösa friskolor.

Friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg har fått kritik av Skolinspektionen. Anledningen är att de haft religiösa inslag i undervisningen, som är förbjudet enligt skollagen. Skolan har också ifrågasatts då det uppdagats att personer med koppling till skolan uttryckt sympati med terrorgruppen IS. 

Vetenskapsskolan nämns upprepade gånger i en rapport om salafism och salafistisk jihadism i Sverige, publicerad av Försvarshögskolan i somras. En av rapportförfattarna, Magnus Ranstorp som är forskare och terrorismexpert vid Försvarshögskolan, anser att kommunerna har en fullständig okunskap om detta. 

– Kommunerna är totalt omedvetna om vad det finns för bakgrunder till de här skolorna. Det är ett problem. Vet man inte om de här kopplingarna vet man inte heller vad man tackar ja till. Där får man fundera på om kontrollmekanismerna är tillräckliga i dag, och vad mer man behöver, säger Magnus Ranstorp till TT. 

Login