Trögt att flytta resurser till försvarets förband

OMFÖRDELNING. Kostnaderna för försvarslogistiken ska minska och pengar ska läggas på förbanden, enligt den politiska visionen. Men det kommer att dröja minst två år innan det målet är uppfyllt, enligt en rapport från Statskontoret.

Sommaren 2012 slog riksdag och regering fast att kostnaderna för försvarets logistik, exempelvis inköp, underhåll och verkstäder, ska minska med 760 miljoner kronor om året från och med den 1 januari 2015. Det ska ske genom att Försvarsmakten och Försvarets materielverk, FMV, gemensamt sänker utgifter för logistiken genom minskade kostnader för personal och inköp och att en del verksamhet förs över från Försvarsmakten till FMV.Tanken är att frigöra resurser som i stället ska läggas på förbanden och användas till övningar och personal.

Trögt att förändra
Men förändringen har inte gått enligt planerna, vilket Statskontoret konstaterat i två tidigare granskningar. Och ett skäl är att det en komplex verksamhet där det handlar om att få två myndigheter att komma överens. Regeringen överlät också på myndigheterna att enas om vilka verksamheter som ska föras över och hur besparingskravet ska fördelas sinsemellan.

En annan komplikation är att kravet på beredskap har höjts under resans gång, vilket ställer nya krav på Försvarsmaktens logistik.

I sin slutrapport pekar Statskontoret nu på att Försvarsmakten och FMV inte kommer att nå målet att tillsammans spara 760 miljoner kronor om året från och med 2015. Enligt myndigheternas nuvarande prognos kommer besparingen att uppgå till cirka 600 miljoner kronor i år. Först 2017 beräknas den totala besparingen ligga i närheten av målet och landar då på drygt 730 miljoner. Det finns dock en del osäkerheter i den prognosen, enligt Statskontoret.

Login