Tullverket behöver en halv miljard kronor

Tullverket begär en rejäl ökning av anslaget inför nästa år. ”Vi behöver bli fler anställda och investera i ny teknisk utrustning. Medarbetarna gör ett fantastiskt jobb i dag. Det finns ett stort engagemang men också en frustration över att inte räcka till”, säger generaltulldirektör Johan Norrman.

Tullverkets förvaltningsanslag för år 2024 ligger på 2,9 miljarder och inför nästa år har regeringen aviserat en ökning med drygt 100 miljoner kronor. Men det är långt ifrån tillräckligt, enligt myndighetens vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman.

– Tullverket är i frontlinjen i kampen mot den organiserade brottsligheten. Narkotikan är roten till gängkonflikter, skjutningar och sprängningar. Förra året fördubblades våra narkotikabeslag till 11 ton. Det slår mot de kriminellas ekonomi men vi behöver göra ännu mer och det kostar, säger han i ett pressmeddelande.

Myndigheten behöver nästan en halv miljard kronor extra nästa år och därefter en successiv ökning de kommande två åren, till 870 miljoner extra år 2027, enligt det budgetunderlag som lämnats till regeringen. Utan anslagsökningar blir det svårt att upprätthålla ambitionsnivån och en förstärkning av kontrollerna är omöjligt.

Login