Utredare rivstartar utredning om civila försvaret

Sören Öman ska leda utredningen om att säkra personalbehoven inom det civila försvaret som regeringen nyligen beslutade om. Nästan hela sekretariatet finns på plats från och med måndag, enligt Öman. 

I slutet av juli beslutade regeringen om en utredning som ska se över den breda frågan om att säkra det civila försvarets personalförsörjning vid höjd beredskap. Utredningen ska ledas av Sören Öman, till vardags ordförande i Arbetsdomstolen och med en rad statliga utredningar på cv:t sedan tidigare.{{factbox:4759:R}}

– Det här är ett viktigt uppdrag där utredaren behöver ta hänsyn till många aktörers olika behov och intressen och samtidigt hantera ett stort antal juridiskt komplicerade frågeställningar. Sören Öman har den gedigna kompetens och erfarenhet som krävs och det är med tillförsikt som regeringen i dag har utsett honom som utredare, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) i ett pressmeddelande.

Utredningen är i startblocken, enligt Sören Öman. Tre av fyra sekreterare kommer att finnas på plats från och med måndagen. Uppdraget från regeringen är brett och kräver ett rejält tilltaget sekretariat om det ska bli klart inom deadline, enligt Öman. Slutbetänkandet ska lämnas över till försvarsdepartementet om knappt ett och ett halvt år, senast den 27 januari år 2025.

Login