Välnärda svenskar en fördel vid kris och krig

En viss övervikt hos befolkningen kan vara gynnsam ur ett beredskapsperspektiv. Den moderna och urbana livsstilen är däremot en tydlig nackdel. Det skriver Livsmedelsverket i en rapport om hur samhället ska planera för matbrist vid kris och krig.

Hur ska maten bäst fördelas bland befolkningen vid en kris eller i ett krig? Den frågan försöker Livsmedelsverket svara på i rapporten ”Kost vid höjd beredskap”.

– Vi hoppas att rapporten ska underlätta arbetet för stärkt beredskap och skapa förutsättningar så att vi har tillgång till mat och dricksvatten i tillräcklig omfattning under svåra förhållanden eller i värsta fall krig, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

I rapporten lyfter Livsmedelverket fram en rad faktorer som behöver tas hänsyn till vid det fortsatta arbetet med livsmedelsberedskap. Ett exempel är att 15 procent av befolkningen inte kan äta all sorts mat på grund av sjukdom eller allergi, ett annat behovet av tillgång på d-vitamindroppar, ett tredje det faktum att många äldre samt barn i förskolan och skolan får en stor del av sin mat genom äldreomsorgen eller skolan.

Login