"Vi måste visa för den kinesiska diktaturen att demokratier är uthålligare"

Kinesiska ambassaden har ändrat taktik och tar nu oftare en direkt kontakt i sina försök att tysta kritiker, enligt en ny rapport från tankesmedjan Frivärld. Diktaturens aktiviteter blir på så vis svårare att kartlägga, varnar Frivärlds Patrik Oksanen. ”Det är viktigt att samhället markerar stöd mot dem som är utsatta.” säger han.

I stället för att kritisera journalister, politiker, forskare och aktivister via uttalanden på den egna hemsidan – under rubriken Spokesperson´s remarks – tar nu i stället Kinesiska ambassaden oftare direkt kontakt. Det konstaterar tankesmedjan Frivärld i en ny rapport om den kinesiska regimen attacker mot kritiker i Sverige.

Rapporten, skriven av Patrik Oksanen och Jesper Lehto, publicerades i början av veckan. Frivärlds Patrik Oksanen berättar för Altinget att Kinesiska ambassaden som en reaktion på rapporten har valt att återvända till sin gamla taktik.

– Vi har noterat att kinesiska ambassaden har dammat av sin vana att göra Spokesperson´s remarks. De har lagt upp två grejer där i veckan, dels om en artikel av Edward Lucas i Svenska Dagbladet, dels om vår rapport, säger han till Altinget.

Login