V:s fråga till Billström: Fick Carl Bildt betalt?

Tidigare utrikesminister Carl Bildt representerade Sverige vid Erdoğans presidentinstallation. V:s Håkan Svenneling vill veta hur regeringen resonerade och om Bildt fick betalt. ”Han är inte företrädare för svenska regeringen. Jag vill veta på vilka grunder man gav honom den rollen”, säger han.

I ett inlägg på twitter den 2 juni meddelar statsminister Ulf Kristersson att tidigare M-ledaren, statministern och utrikesministern Carl Bildt har fått i uppdrag att representera Sverige vid Erdoğans presidentinstallation. Nu vill Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, ha svar på vad som låg bakom regeringens beslut att skicka Bildt till Turkiet i regeringsplanet och låta honom Bildt representera Sverige vid ceremonin.

I en skriftlig fråga till utrikesminister Tobias Billström (M) undrar han i vilken egenskap Bildt representerade Sverige, om det fanns några direktiv och om han får någon ersättning för uppdraget.

– Det hela är ju väldigt oklart och okonventionellt. Han är inte företrädare för svenska regeringen. Jag vill veta på vilka grunder man gav honom den rollen, säger Håkan Svenneling till Altinget och tillägger att det inte handlar om att han inte ifrågasätter Carl Bildts erfarenhet och kompetens.

Login