Ytterligare tre månader med gränskontroll

GRÄNSER. Som väntat förlänger regeringen gränskontrollerna i södra och västra Sverige. Enligt ett nytt beslut sker en förlängning med tre månader till och med den 11 maj.

Regeringens beslut följer av att Sverige tillsammans med bland andra Danmark har fått klartecken från de andra EU-länderna till en förlängning av EU:s inre gränskontroll. Och skälet är att kontrollerna behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet inom Schengenområdet.

Regeringen har tidigare beslutat att ID-kontrollerna på färjor, bussar och tåg till Sverige också ska förlängs i ytterligare tre månader – till den 4 maj i år. Skälet är att utvecklingen är fortsatt osäker när det gäller nya flyktingströmmar. Det innebär att den som reser med buss, tåg eller färja till Sverige måste ha pass eller en annan giltig ID-handling för att få åka med. Den kontrollen utförs av transportföretagen. Gränskontrollerna mot andra EU-länder utförs av polisen.

Samtidigt pågår ett arbete med Danmark för att få till stånd överenskommelser som ytterligare ska minska den negativa inverkan som kontrollerna har på de resenärer som dagligen pendlar över Öresund, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Login