Föräldrar minst nöjda med ordningen i skolan

KORTNYTT. Skolinspektionens årliga Skolenkät visar att föräldrar är minst nöjda med studieron, elevhälsan och informationen i skolan.

Skolenkäten besvaras av både personal på skolor, elever och föräldrar på både enskilda och kommunala skolor. Av föräldrarna som svarade uppger 60 procent att skolan är medveten om hur föräldrarna upplever sitt barns situation i skolan. Fyra av tio föräldrar uppger att de inte har tillräcklig information om vad deras barn ska klara av i skolan.

Men något som också tas upp är att barn upplever det som svårt att arbeta i klassrummet på grund av för hög ljudnivå. Hälften av alla föräldrar uppger i Skolenkäten att det är situationen för deras barn. Fram till 2015 innehöll Skolenkäten även frågor om föräldrars delaktighet i barnens skolgång. Detta var då de frågor som föräldrarna var mest missnöjda med.

– Samverkan mellan elevens två viktigaste institutioner, skolan och hemmet, behöver stärkas, inte försvagas. Därför är det beklämmande att så många skoldebattörer ondgör sig över föräldrars medverkan i skolan. Med respekt för varandras roller kan detta ge den extra trygghet våra barn och unga behöver under dessa viktiga år, säger Anders Richert tf. ordförande i organisationen Föräldraalliansen Sverige.

Login