Fridolin på tvärs mot riksdagen om förskoleklass

FÖRDJUPNING. En riksdagsmajoritet vill ha en tioårig skola genom att förskoleklassen ersätts med en ny årskurs ett. Men utbildningsministern går mot detta och stärker förskoleklassens ställning.

Förskoleklassen och dess roll när det blir tioårig obligatorisk grundskola vållar politisk strid. Regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) menar att blocken är överens medan de borgerliga skolpolitikerna anser att det som regeringen är på väg att genomföra inte innebär någon större skillnad mot ordningen i dag med nioårig grundskola och en förskoleklass.

Bakgrunden är att den förra regeringen tillsatte en utredning som skulle föreslå hur förskoleklassen skulle göras om till årskurs 1. Lågstadiet skulle därmed få fyra årskurser, 1-4. Kunskapskraven vid utgången av lågstadiet skulle vara desamma som i dag. Utredningen skulle också titta på hur personalen i förskoleklassen med förskoleutbildning skulle kunna få kompletterande utbildning för att få lärarbehörighet för det nya lågstadiet. Ann-Marie Begler, som till vardags är generaldirektör för Skolinspektionen, leder utredningen.

Varken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet var, när utredningen tillsattes för snart ett år sedan, speciellt imponerade av förslaget.

Login