Friskolor ger större nöjdhet än kommunala skolor

MÄTNING. Elever och föräldrar är påfallande nöjda med skolan. Mest nöjd är man i friskolor. Det visar en undersökning från SKI.

Svenskt Kvalitetsindex, SKI, undersöker vad medborgarna anser om olika samhällsfunktioner. Den svenska skolan, som är krismärkt i den offentliga debatten, får höga betyg.

Runt 7 av 10 anger att det är mycket troligt att de skulle rekommendera sin grundskola eller gymnasieskola till andra. För förskolor är det närmare 8 av 10 föräldrar som svarar samma sak. Det är bara två verksamheter, vatten och avlopp samt tandvård, inom kommun och landsting som har nöjdare ”kunder” än förskolan.

Berörda mer nöjda

Att skolan trots alla rapporter om sjunkande resultat ändå får relativt höga betyg tror Kerstin Fredriksson, projektledare på SKI, beror på att man frågat de som har direkt erfarenhet av skolan.  

– Man är betydligt mer missnöjd om man inte har kontakt med skolan, säger Fredriksson till Altinget.

Det är en trend som gäller alla områden som SKI undersöker. De som har mer erfarenhet av en verksamhet har, generellt sett, en mer positiv inställning till verksamheten än andra.

Det är skillnad mellan kommunala skolor och friskolor. Föräldrar och elever som tillhör en skola i privat regi är mer nöjda än de som tillhör kommunala skolor. För privata förskolor är man framför allt nöjdare när det gäller resurser och med maten som serveras.

Mer nöjd med rektorn

Bland föräldrar med barn i grundskola är man mer nöjd med rektorns ledning samt graden av innovation och nytänkande jämfört med föräldrarna i kommunala grundskolor. Samma skillnad finns även i gymnasieskolorna. Där är eleverna även mer nöjda med lärarnas kompetens än eleverna i kommunala gymnasier.

Undersökningen visar också att lärare i friskolor trivs bättre än lärare i den kommunala skolan. 

De vanligaste styrkorna, oavsett skol- eller driftsform, är att skolan är omtyckt, månar om eleverna och agerar etiskt, enligt undersökningen. Svaga sidor är att många tycker att skolorna inte är tillräckligt innovativa och nytänkande. För många kommunala skolor är ett problem hård konkurrens med andra skolor.

Undersökningen visar också att skolan är viktig vid val av bostadsort. Kvaliteten på skolan är något eller mycket viktig för 86 procent av föräldrarna med barn i grundskola när de väljer var de ska bo.

Forrige artikel Ilmar Reepalu får ändrat uppdrag Næste artikel Hamilton: Garanti skapar orättvisa mellan skolor Hamilton: Garanti skapar orättvisa mellan skolor