Insatser från Skolverket ska hjälpa nyanlända i vuxenutbildningen

SKOLUTVECKLING. Skolverket välkomnar det nya uppdraget om insatser i vuxenutbildningen som ska hjälpa nyanlända, men Skoverket får max använda 5 miljoner kronor på uppdraget.

Skolverket har fått ett till regeringsuppdrag för att få nyanlända att klara skolan. Nu vill regeringen att ytterligare en elevgrupp ska få insatser inom uppdraget som gavs 2015. Det är vuxenutbildningen och särskild utbildning för vuxna som också ska omfattas. Insatserna kommer dels handla om kompetensutveckling för lärarna, kollegialt lärande på skolorna samt kurser och konferenser.

– För vår del har vi tyckt att vuxenutbildningen ska vara en del av målgruppen hela tiden, säger Kjell Hedwall, chef för avdelningen för skolutveckling på Skolverket, till Altinget.

Det är det stora antalet nyanlända i vuxenutbildningen som motiverar satsningen från regeringen. På grundläggande och gymnasial nivå i komvux 2016 hade 46 procent av kursdeltagarna utländsk bakgrund. Även antalet deltagare i kommunal SFI-utbildning hade ökat till nästan 200 000 deltagare under samma år. Enligt regeringen, kommer det fortsättas att ställa höga krav på vuxenutbildningen och särskild utbildning för vuxna.

Login