Kollektivavtal dröjer för lärarna

KORTNYTT. Lärarnas kollektivavtal går ut 31 mars, men än så länge har inget nytt avtal kunnat slutas. Lärarna får därför vänta på nya löneavtal.

De nya löneavtalen för lärarna dröjer. Det nuvarande löneavtalet löper ut den 31 mars, på påskafton. Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet förhandlar tillsammans med motparten Sveriges kommuner och landsting (SKL) och arbetsgivarföreningen Pacta. Men ännu har inget nytt avtal kunnat slutas, därför förlängs det nuvarande avtalet så länge.

Avtalet omfattar cirka 200.000 medarbetare inom skolan. Förhandlingstider är satta i början av april, men målsättningen från båda parter är att det ska vara på plats så fort som möjligt. Än så länge får lärarna vänta.

– Hela paketet är uppe till diskussion. Hur vi ska arbeta för att löner och arbetsbelastning ökar respektive begränsas i alla skolformer och alla kommuner, hur vi gemensamt ska ta hand om de statliga reformerna på lärarområdet, hur vi ska få till ett fungerande samråd mellan fack och arbetsgivare, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström till Lärarnas tidning.

Login