Legitimationskrav för fritidspersonal och förskolechefer ska byta titel

KORTNYTT. Förskolechefer ska få titeln rektorer och det ska införas legitimationskrav för fritidspedagoger, enligt regeringens nya förslag.

Regeringen lämnar nu över en lagrådsremiss med två förslag om personal i skolan. Det första är att förskolechefer ska byta titel till rektor. Regeringen vill även att rektorer i förskolan ska gå en obligatorisk befattningsutbildning som rektorer gör i grundskolan och gymnasiet. Utbildningen ska vara genomförd inom fem år från den dagen man tillträder tjänsten som rektor i förskolan.

Det andra förslaget är att regeringen vill införa ett legitimationskrav för fritidspedagoger. Förslaget innefattar endast den personal som undervisar på fritidshemmen. För att de fritidspedagoger ska kunna få en legitimation behövs det göras ändringar i behörighetsförordningen. Men de uppger att ändringen kan ge legitimation till de som har utbildning på högskolenivå som är avsedd för arbete i fritidshemmet som grund. Regeringen anger att ett av skälen till förslaget är för att höja yrkets status.

– Fritidshemmet är en viktig del av skoldagen och fritidspedagogiken ger viktiga bidrag till barnens utveckling. Det är märkligt att fritidspedagoger inte var med i legitimationsreformen från början. Nu ändrar vi på det och därför är detta en viktig dag för fritidshemmet och fritidspedagogiken, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i ett pressmeddelande.

Login