Moderaterna ger Fridolin kalla handen om förskoleklass

FÖRSKOLEKLASS. Camilla Waltersson Grönvall (M) håller fast vid att förskoleklassen ska ersättas med en ny årskurs 1 när det blir samtal i frågan med regeringen.

Förra veckan presenterade regeringens utredare ett förslag om att förskoleklassen ska bli obligatorisk. Men att den ska ha samma utformning som i dag. Samtidigt öppnade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) för samtal för att hitta en lösning över blockgränsen.

Det går en skarp skiljelinje mellan Alliansen och Sverigedemokraterna å ena sidan och regeringspartierna och Vänsterpartiet å den andra i frågan om tioårig grundskola.

Ny årskurs 1

Alliansen vill att sexåringar börjar med en ny årskurs 1 som är en del i grundskolan och första året i ett lågstadium som består av fyra årskurser. Utredningen föreslår att förskoleklassen behålls inom samma ramar som idag fast den blir obligatorisk. Redan idag går merparten av alla sexåringar i förskoleklass.   

– Utredningens förslag är en papperstiger, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas skolpolitiska talesperson, till Altinget.

– En proposition som kommer att föreslå detta är redan fälld, säger hon och hänvisar till att en riksdagsmajoritet redan röstat för en tioårig grundskola och att förslaget utgår från att förskoleklassen ersätts.

Hon understryker att Moderaternas linje inte handlar om att se ned på förskolelärarna och deras kompetens. Utan det handlar om att den personal som undervisar i dagens förskoleklass skulle fortbildas för att kunna ta sig an första året i en tioårig grundskola.

– Vi vill inte plocka bort förskolelärarna, vi vill komplettera deras kompetens.

Kompletteringen skulle bland annat avse bedömningsstöd.

Samtalar gärna

Waltersson Grönvall säger att hon gärna kommer till samtal med Fridolin. Men för att det ska kunna bli en uppgörelse måste regeringen lämna linjen om obligatorisk förskoleklass och gå på linjen med en tioårig grundskola där förskoleklassens personal fortbildas för att kunna bli lärare i framtidens årskurs ett i en tioårig obligatorisk grundskola.

– Jag har varit otroligt tydlig om detta hela tiden, säger hon.

Forrige artikel Visselblåsare i forskningsvärlden kan få starkare skydd Næste artikel Offentlighet i friskolor ska förstärkas