Prao och branschskolor ska öka intresset för yrkesprogram

GYMNASIUM. Intresset för yrkesprogrammen dalar. Regeringens utredare Amelie von Zweibergk vill inrätta branschskolor och förbättra praon för att motverka trenden.

– Jag tror att det kan bidra till att vi får en bättre trend. Det viktiga är att vi pratar upp statusen för yrkesutbildningen och visar att det är huvudalternativ för alla och inte ett säralternativ för vissa, säger gymnasie- och högskoleminister Aida Hadzialic (S) till Altinget.

På måndagen presenterades yrkesprogramsutredningen. Förslagen går ut på att göra yrkesprogrammen bättre anpassade till arbetsmarknaden. Hadzialic tycker att förslagen är intressanta men anser att det behövs en bredare ansats för att vända den negativa utvecklingen.

– Sedan behöver man en del konkreta insatser. Bland annat att man tar med yrkeslärare i lärarlönesatsningen, att fler blir behöriga att starka kopplingen mellan skolan och arbetsmarknaden. Kan vi få ihop alla dessa bitar tror jag att det kan göra mycket för att bryta trenden, säger Aida Hadzialic.

Login